Titia de Vries (1957) is een zelfstandige coach en supervisor (Clarity Coaching). Ze heeft 40 jaar ervaring in het werken met mensen, zowel individueel als in groepen waarin communicatie het hoofdthema is. Ze werkte aanvankelijk als communicatieadviseur, projectmanager en executive bij communicatieafdelingen. Vanaf 2003 is zij werkzaam als coach, supervisor en als trainer en docent / ontwikkelaar van opleidingen en trainingsmodules bij de grootste opleidingsorganisatie van Nederland (NCOI / Boertien Vergouwen Overduin).
Specifieke ervaring met coaching
Haar ervaring omvat coaching van managers en leidinggevenden (executive coaching/managementcoaching). Als personal (mental) coach begeleid ze (senior) werknemers in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ze werkt voor zowel nationale en internationale bedrijven, profit en non-profit. Ze begeleidt managers daarnaast bij het ontwikkelen van coachingsvaardigheden en ze leidt interne coaches op.
Kwalificaties
Ze is een Ashridge -Hult geaccrediteerde executive coach en een Ashridge-Hult Coaching Adjunct. Ashridge Hult Executive Education is een privé universiteit, te vergelijken met het Nederlandse Nijenrode. Ze is daarnaast Master Coach door haar accreditatie op het niveau van Master Practitioner (NOBCO/EMCC), het hoogste niveau dat er op Europees niveau is. Zet behoort daarmee tot de top van Nederlandse coaches en is één van de weinigen in Nederland met deze dubbele accreditatie. Ze is gekwalificeerd om het psychometrische instrument van Birkman International te gebruiken. Ze studeerde organisatorische supervisie voor coaches en consultans bij Ashridge-Hult Executive Education.
Haar benadering van supervisie
Als coach krijg je behoorlijk wat informatie en emoties van je cliënten over je heen. Hoewel het een kwestie van professionaliteit is om hiermee om te kunnen gaan, draag je bewust of onbewust vaak toch de besproken zaken met je mee. Dit kan effect hebben hoe jij jezelf voelt. Ook kunnen je eigen blinde vlekken er voor zorgen dat je onbewust in valkuilen stapt, waardoor je tegenoverdracht vertoond of parallelle processen in je coaching-sessies niet herkent. Er zijn drie verschillende rollen die een supervisor kan innemen, gebaseerd op hoe Brigid Proctor (1988) dat formuleerde en die door Titia toegepast wordt:
1. Verpleger – herstellend, ondersteunende, empathische, aanmoedigend tijdens momenten van stress en onzekerheid (restorative/supportive);
2. Bewaker – van de professionele normen en het ethische kader (normative/managerial);
3. Ontwikkelaar – van informatie, nieuwe kaderwerken, ideeën, bieden van verruiming van iemand perspectief (formative/educative).
Wat levert supervisie je op?
- Je krijgt helder wat je blinde vlekken zijn
- Je leert parallelle processen en (tegen)overdracht herkennen
- Je leert (beter) omgaan met ethische kwesties/conflicterende situaties • Je weet te duiden wat de invloeden van een organisatie op je cliënt is en
- Wordt zo effectiever als coach Supervisie vindt plaats in een-op-een sessies of in groepen. Groepen kunnen bestaan uit coaches die elkaar kennen van intervisie of een interne coachingspool. Het kunnen ook coaches zijn die elkaar nog nooit ontmoet hebben. Ook is een afwisseling van een-op-een sessies met groepssessies mogelijk.